Számítógépek, Laptopok fizikai tisztítása


Számítógépe folyamatos törődést és karbantartást igényel. Az alapos karbantartás révén a hibák megelőzhetők, a javítás költségei megtakaríthatóak. Gyakran megesik, hogy a tápegység vagy a processzor a rengeteg lerakódó por miatt meghibásodik, mivel a por csökkenti a hőátadást és a levegő áramlását, mert részben elzárja a levegő kijáratát. A számítógép többi alkatrészének szennyeződése is komoly problémát okoz, hiszen az informatikában minden elvégzett művelet hővé alakul át, amit át kell adni a környezetnek. Az elégtelen hűtés túlmelegedést okoz, mely az egyes alkatrészek pontatlan működéséhez, vagy meghibásodásához vezethetnek. Az instabil, túlmelegedett számítógép használatával pedig rendszerünk teljes összeomlását kockáztatjuk. A számítógépeket, Laptopokat ajánlott fél évente tisztíttatni!

A számítógépekben dolgozó elektronikai alkatrészek és processzorok a működés során hőt termelnek, ennek a hőnek az elvezetésére a gyártó ventilátorokat épít a gépekbe, amik a kialakított járatokon kinti, hűvös levegőt áramoltatnak a gép belsejében, hogy a hűvösebb levegő fel tudja venni és elszállítani a termelt hőt. Sajnos elkerülhetetlen, hogy a beáramló levegő ne tartalmazzon port is, ami az idők során a gép zugaiban és az alkatrészeken lerakódik, így azok nem tudják leadni a kellő hőmennyiséget. Ilyenkor érezzük azt, hogy a gépünk a szokásosnál lassabb, jóval melegebb és a ventilátorok magasabb fordulatszámon forognak, hogy még több levegőt szállítsanak. A másik problémát az elöregedő hővezető paszták okozzák. A komoly hőtermelő alkatrészeken a hőleadást ugyanis bordázat segítségével oldják meg a gyártók, melyek egy majdnem sík felületen érintkeznek a hőtermelő alkatrész sík felületével. Ezeken a felületeken viszont jóval több hőt lehet úgy leadni, hogyha a felületi egyenetlenségeket kiegyenlítjük egy olyan anyaggal, ami kitölti az apró karcolásokat a két felület között, ez az anyag a hővezető paszta, ami az idő folyamán veszít hőátadó képességéből, megkeményedik, kiszáradhat, ezért szükséges időszakos cseréje, egy karbantartási folyamat részeként.

Hordozható számítógépek (laptop, notebook) esetében különös figyelmet kellene szentelni az időszakos karbantartások betartására! Sajnos nagyon sok felhasználó nem fordít figyelmet erre, vagy nincs is tisztában azzal, hogy erre szükség van. Fizikai karbantartás hiányában, a túlmelegedés következtében olyan károk keletkezhetnek (videóvezérlő chip leválás), melynek javítási költsége olyan magas, hogy a javítás gazdaságtalan. Rendszeres karbantartással, a levegőjáratok tisztán tartásával a folyamatos hőelvezetés biztosítva van, ezért gépünk élettartama is megnövekszik. Érdemes a számítógépek portalanítását, tisztítását is szakemberre bízni, mivel ha nem kellő odafigyeléssel végzik a tisztítást, akkor nagyobb károkat okozhatnak, ami többlet költséggel jár! Hordozható számítógépe teljes külső-belső fizikai tisztítását, illetve processzor és vga chip hővezető paszta cseréjét elvégezzük.

 

Tisztítás előtt:                                                                                      Tisztítás után:

 

Ezen a kisvideón, egy processzorhűtő ventilátor, és a levegőkivezető nyílás között lerakódó por látható, amely meggátolja a levegő szabad áramlását. Ennek következtében túlmelegedés jöhet létre, ami a laptop komoly károsodását is eredményezheti. Ajánlott hat havonta elvégeztetni egy tisztítást !